Over knedoStables

Een kleinschalige boerderij waar de passie voor dieren en de natuur samenkomen. Vanuit dierenwelzijn en zorg voor het polderlandschap verkopen wij heerlijk rundvlees van eigen boerderij. Op kleine schaal fokken wij ook sportpony’s en Arabische volbloedpaarden.

Ons verhaal

Knedostables

KnedoStables is een kleinschalig, maar veelzijdig boerenbedrijf in het Noord Hollandse Wijdewormer. Samen zorgen wij met veel passie en liefde voor onze dieren.

Marnix is fulltime boer op zijn eigen bedrijf. Zijn grootste passie is de rundvleesveehouderij met de verkoop van rundvlees en fokkerij als belangrijkste takken. Hij is met recht een Bovinofiel te noemen. Alles wat met rundvee en/of fokkerij te maken heeft, trekt zijn interesse als een sterke magneet. Daarnaast hebben we, zoals wij het noemen, veel hobby’s. Een aantal varkens, schapen en een iets uit de hand gelopen hobby, de paarden.

Marnix zijn partner, Emmie, helpt veel mee op de boerderij. Ze houdt zich voornamelijk bezig met de paarden. Naast het helpen op de boerderij werkt Emmie ook nog buitenshuis in de zorg.

Marnix Knedostables

Waar komt de naam vandaan?

Knedo, wat een vreemde naam of is het een afkorting? Het is een samenvoeging de familienaam Knetemann en Donker. Vernoemd naar de vader en grootvader van Marnix. Zij hebben samen de fokkerijfilosofie en het bedrijf opgezet. Kne(temann) en Do(nker) maakt samen Knedo. 

Het verloop van Knedostables

Aan de vooravond van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog koopt slager, Jan Donker (de overgrootvader van Marnix), de hofstede genaamd ‘Naest d’Eendragt’. Deze bevindt zich aan de Noorderweg te Wijdewormer. Na de oorlog en de daaropvolgende wederopbouwjaren houden slager Jan en zijn zoon, Klaas Donker, hun weide- en mestvee voor hun eigen slagerij. Klaas Donker is een gedreven slager en liefhebber van bevleesde runderen. Om ze vervolgens af te mesten voor eigen slagerij. Samen met zijn schoonzoon, Gerrie Knetemann, begint opa Donker een serieuze vleesveefokkerij waarmee diverse successen behaald worden op paasveetentoonstellingen, stamboekkeuringen en jaarmarkten. Dit alles heeft de basis gevormd van onze huidige boerderij én fokkerij.

Waar staan wij voor

Een goed leven van onze dieren. Op onze boerderij hebben wij veel verschillende dieren. We proberen ze een zo aangenaam mogelijk leven te bieden. Al onze dieren staan in ruime stallen met strobedekking. Ook staan ze waar mogelijk in groepen en zodra het kan in de weidegang. 

Kringloop landbouw

Op ons bedrijf doen wij de volgende zaken die onder kringloop landbouw vallen. De stalmest van onze koeien, paarden en varkens wordt over onze weilanden uitgereden. Dit heeft als voordeel dat het bodemleven wordt verrijkt. Voor de broedende weidevogels geeft het nestmateriaal. Ook trekt het insecten aan. Insecten worden gebruikt als voeding voor de weidevogels met kuikens. 

Het meeste voordrooghooi voor de dieren komt van ons eigen land. 

Van Brouwerij de Hoop nemen wij de bierbostel af. Dit is een restproduct van het bierbrouwen. Hier zit natuurlijk geen alcohol in maar onze dieren eten er met smaak van.

Korte keten

Van de boer naar consument met zo min mogelijk tussenschakels. Dit houdt voor ons in dat de meeste van de runderen op onze boerderij worden geboren en grootgebracht. We brengen ze zelf, met eigen transport, naar de kleinschalige, zelfslachtende slager Ter Weele. Hier wordt ons rundvlees verwerkt waarna wij het verkopen vanuit onze Carnivan. We weten dus precies wat voor vlees we in de kuip hebben en u dus ook!

Leer onze beestenboel kennen

Wil jij meer weten over alle dieren bij KnedoStables?